Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Ό,τι φάμε , ότι πιούμε …..



Μέχρι σήμερα, αναλύσαμε πλήρως πολλές πτυχές ενός γάμου, ξεκινώντας απο την επιλογή χρωμάτων, χώρου δεξίωσης και νυφικού και καταλήγοντας μέχρι τον απαραίτητο στολισμό και τις μικρες λεπτομέρειες που θα κάνουν τον γάμο σας να ξεχωρίζει

Θα ήταν όμως παράλειψη να μην αναφέρουμε το πιο σημαντικό ίσως μέρος σε μια τελετή  που μπορεί  κυριολεκτικά να απογειώσει τον γάμο σας. Επίσης, είναι και το στοιχείο εκείνο που ένα ή και δύο χρόνια μετά το γάμο σας, οι καλεσμένοι σας, φιλοι και συγγενείς, ακόμα θα μνημονεύουν .

Φυσικά μιλάμε για τις επιλογές του Φαγητού και το Μενού που θα καταρτίσετε για το γάμο σας !


Μπορεί να σας φαίνεται πεζό σε σχέση με τα τόσο ενδιαφέροντα θέματα που έχουμε αναλύσει αλλά πιστέψτε με , χρήζει άμεσης προσοχής και επιμέλειας εκ μέρους σας προκειμένου το αποτέλεσμα να σας δικαιώσει και να μείνει αξέχαστο στους καλεσμένους σας .

Ξεκινώντας λοιπόν , στο χώρο δεξίωσης που έχετε κλείσει , το πιθανότερο είναι ο ιδιοκτήτης , να συνεργάζεται με κάποια εταιρεία Catering ή και να αφήνει ανοικτή την επιλογή σε εσάς εκμισθώνοντάς σας μόνο το χώρο.
Συνήθως έχετε δύο επιλογές και συγκεκριμένα θα πρέπει να επιλέξετε είτε να έχετε “μπουφέ” , είτε να είναι “σερβιριστό” .

Λέγοντας “μπουφέ” , εννοούμε , ειδικά διαμορφωμένο χώρο με τραπέζια όπου οι καλεσμένοι θα προσέρχονται και θα σερβίρονται μόνοι τους ενώ όταν λέμε “σερβιριστό” εννοούμε ότι σερβιτόροι θα φέρνουν στα τραπέζια τα πιάτα για τον κάθε καλεσμένο , απο τα ορεκτικά , μέχρι την τούρτα και το επιδόρπιο .Ας μιλήσουμε λίγο για το κάθε είδος !

Καταρχήν πρέπει να γνωρίζετε ότι ο μπουφές , προύποθέτει ότι υπάρχει διαθέσιμος χώρος στο προκειμένου να στηθούν τα τραπέζια και φυσικά η “ροή” των καλεσμένων να μην επηρεάζει τους υπόλοιπους καλεσμένους που ήδη τρώνε .
 
Στο “σερβιριστό” μενού , δεν υπάρχει θέμα χώρου αλλά είναι σημαντικό να μην καθυστερήσει η έλευση των νεόνυμφων μιας και τα πιάτα που ήδη έχουν αρχίσει και ετοιμάζονται θα κρυώσουν και το αποτέλεσμα δεν θα είναι ικανοποιητικό .

Στη σημείο αυτό , κρίνω απαραίτητο να σας πώ ότι πρέπει να υπάρχει κάποιος υπεύθυνος μέτρ που θα συντονίζει τις κινήσεις σας και θα έχετε συννενοηθεί απο πρίν για την ώρα που θα αρχίσει η τελετή, την ώρα που θα τελειώσει , πόση ώρα θα μείνετε στην εκκλησία ή αλλού για φωτογραφίες και την ώρα έλευσής σας στο χώρο δεξιώσεως μιας και έτσι , αφενός μεν δεν θα ταλαιπωρήσετε τους καλεσμένους σας, αφετέρου θα βοηθήσετε τα άτομα στο κτήμα να συντονίσουν τις ενέργειές τους πιο αποτελεσματικά .

Η καθυστέρηση άφιξης των νεόνυμφων στο χώρο δεξιώσεως , σχολιάζεται πάντα αρνητικά ενώ καθυστερεί και η διαδικασία σερβιρίσματος του φαγητού ή προετοιμασίας του μπουφέ ενώ οι καλεσμένοι αδημονούν , συνήθως πεινασμένοι. Παράλληλα , όλο το πρόγραμμα καθυστερεί με αποτέλεσμα , σε αρκετές περιπτώσεις να έχουν φτάσει τα μεσάνυκτα και να μην έχει σερβιριστεί ακόμα το φαγητό ή να είναι ακόμα στα ορεκτικά .

Αντίστοιχο φαινόμενο, συμβαίνει και στην περίπτωση του μπουφέ όπου τα φαγητά θα παραμένουν εκτεθειμένα όσο εσείς , κόβετε την τούρτα και χορεύετε το πρώτο χορό .

Είναι λοιπόν σημαντικό , σε κάθε περίπτωση , να οργανώσετε το πρόγραμμα σας μετά την λήξη της τελετής στην εκκλησία με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεάσετε και τις υπόλοιπες παραμέτρους όπως το φαγητό και τον χωρό .

Έχοντας επιλέξει λοιπόν το τρόπο σερβιρίσματος και αφού έχετε καταλήξει με τον μέτρ του κτήματος / αίθουσας για το “πρωτόκολλο” που θα ακολουθήσετε , σειρά έχει η κατάρτιση του μενού !

Το πρώτο και σημαντικότερο στοιχείο που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι η εταιρεία Catering που θα επιλέξετε , θα προετοιμάσει το φαγητό επιτόπου στο κτήμα/ αίθουσα ή θα το μεταφέρει απο τις κεντρικές της εγκαταστάσεις ;

Να ξέρετε ότι εάν το φαγήτο προετοιμαστεί επιτόπου θα είναι ανώτερης ποιότητας απο το μαγειρευτεί απο το πρωί και να μεταφερθεί με φορτηγά στο κτήμα / αίθουσα της επιλογής σας μιας και θα αντιμετωπίσετε προβλήματα αφυδάτωσης ή καταστροφής κάποιων πιάτων .

Προσωπικά σας συστήνω να επιμείνετε στο να επιλέξετε μια εταιρεία που θα προετοιμάσει επιτόπου το φαγητό , εάν φυσικά οι εγκαταστάσεις του κτήματος ή της αίθουσας που έχετε επιλέξει το επιτρέπουν .
Στην συνέχεια , κάθε εταιρεία Catering διαθέτει έτοιμα μενού για κάθε βαλάντιο τα οποία μπορείτε να επιλέξετε αλλά και να τροποποιήσετε προσθαφαιρώντας πιάτα σύμφωνα με τις επιλογές σας .

Σε αυτό το στάδιο θα μπορείτε να ζητήσετε και ειδικά πιάτα που αρκετές φορές αποτελούν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάποιων περιοχών όπως αρνιά , γουρουνόπουλα , γαμοπίλαφα κλπ που πολλές φορές δεν εμπεριέχονται στα standard μενού των εταιρειών Catering αλλά μπορούν να εκτελέσουν αν το ζητήσετε.
 
Μην ξεχάσετε να μεριμνήσετε να κάνετε και κάποια γευστική δοκιμή προκειμένου να έχετε οι ίδιες άποψη για τα πιάτα .

Εάν στο κτήμα / αίθουσα της επιλογής σας , παραθέτουν  “γευστικές δοκιμές” για τα ζευγάρια που θα παντρευτούν μέσα στο έτος  ( πολλά κτήματα σας καλούν σαν καλεσμένους σε γάμους που παραθέτουν απομακρυσμένους βέβαια απο τους κανονικούς καλεσμένους ) , θα έχετε την ευκαιρία , εκτός απο το να ελέγξετε το φαγητό , να δείτε και την “ροή” της δεξίωσης προκειμένου να δείτε λάθη , ατέλειες ή χαρακτηριστικά που θα θέλατε να αλλάξουν .

Αφού τακτοποιήσετε λοιπο όλα τα θέματα του φαγητού , μην παραλείψετε να φροντίσετε και για τις μουσικές επιλογές που θα παίζει ο DJ κατά την διάρκεια του φαγητού μιας και αποτελεί ώρα χαλάρωσης .

Καλές Προετοιμασίες λοιπόν …. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...