Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

ΓΑΜΟΣ ΣΕ ΚΤΗΜΑ!!!


Η επιλογή ενός κτήματος είναι, κατά τη γνώμη μου από τις πιο ωραίες επιλογές για τη δεξίωση ενός γάμου. Αφ’ενός είναι μεγάλος ο χώρος και δεν πρόκειται να στριμωχθεί κανένας (εάν υπάρχουν δε παιδιά, έχει άπλα να τρέξουν όσο θέλουν), αφ’ ετέρου θεωρώ ότι δημιουργεί μία αίσθηση πιο άνετη σε σχέση με μια αίθουσα ή ένα ξενοδοχείο. Συνδυάζει δηλαδή τη λειτουργικότητα με την ωραία ατμόσφαιρα.
Παράλληλα, σε περίπτωση που υπάρχει εκκλησάκι μέσα στο κτήμα και γίνει το μυστήριο εκεί, δεν θα υπάρξει ταλαιπωρία για τους καλεσμένους αφού θα πάνε εύκολα από τον ένα χώρο στον άλλο. Συν του ότι στο κτήμα θα βγουν πολλές και όμορφες φωτογραφίες αφού ο εξωτερικός χώρος με βλάστηση, φυτά και τα λοιπά εφέ ενδείκνυται γι΄ αυτό.




Από την άλλη πλευρά, ο κίνδυνος που ενέχει ο γάμος σε κτήμα αφορά στον καιρό. Επειδή το κτήμα το επιλέγει κανείς για τον εξωτερικό χώρο και φυσικά δεν μπορεί να ξέρει μήνες πριν τι καιρό θα κάνει την επιλεγμένη ημερομηνία, υπάρχει και το πεδίο του ρίσκου. Ευτυχώς πλέον τα περισσότερα κτήματα διαθέτουν και κλειστές αίθουσες ή σκέπαστρα ώστε σε περίπτωση, χτύπα ξύλο, βροχής να γίνει η δεξίωση στην κλειστή αίθουσα χωρίς περαιτέρω προβλήματα. Σε περίπτωση πάντως που υπάρχει η πιθανότητα βροχής αποφασίζεται την ίδια μέρα αν θα γίνει μέσα ή έξω η δεξίωση ή στην καλύτερη περίπτωση,  στήνεται πανομοιότυπο πλάνο τραπεζιών και μέσα και έξω. 

Ένα άλλο θέμα που προκύπτει (όχι βέβαια μόνο στο κτήμα αλλά και σε όλες τις περιπτώσεις χώρων δεξιώσεων) είναι ότι έχουν αποκλειστική συνεργασία με catering και dj. Σε αυτή την περίπτωση, καλύτερα να επιμείνετε για γευστική δοκιμή πριν κλείσετε την ημερομηνία και δώσετε προκαταβολή για να βεβαιωθείτε ότι θα σας αρέσει το φαγητό και η μουσική. Και φυσικά να συνεννοηθείτε ποιος θα είναι ο dj του γάμου ώστε να κανονίσετε συνάντηση μαζί του.
Επίσης, κορίτσια SOS!!!! Δώστε πολλή προσοχή να έχει το κτήμα τις ανάλογες άδειες λειτουργίας, μουσικής κλπ… Όλα αυτά πριν δώσετε προκαταβολή και κανονίσετε την ημερομηνία. Υπάρχουν περιπτώσεις, που σε γάμο σε κτήμα η μουσική χαμήλωσε ξαφνικά 1-2 η ώρα τη νύχτα. Η΄ πάλι περιπτώσεις που λίγο καιρό πριν το γάμο, έκλεισε το κτήμα λόγω μη άδειας λειτουργίας και το ζευγάρι έτρεχε πανικόβλητο να βρει άλλο χώρο, πέρα από τα χρήματα που έχασαν…

Οι τιμές για τα κτήματα κυμαίνονται σε διάφορα επίπεδα. Οι λόγοι πολλοί. Η τοποθεσία, ο χώρος, το catering, οι παρκαδόροι, ο dj, η ημέρα που θα γίνει ο γάμος (Παρασκευές και Κυριακές συνήθως είναι διαφορετική η τιμή), οι extra παροχές που προσφέρουν κλπ.. Από την εμπειρία μας, οι τιμές ξεκινούσαν από 35 € περίπου ανά άτομο και έφταναν έως και 80-90 €. Για το 2012 θέλω να πιστεύω ότι θα έχουν μειωθεί κι άλλο οι τιμές.

Σε ότι αφορά την πληρωμή αυτή εξαρτάται από τον επαγγελματία που έχει το κτήμα. Συνήθως θα ζητηθεί μια προκαταβολή της τάξεως του 20%-30% του συνολικού ποσού, ώστε να «κλείσετε» την ημερομηνία και να δεσμεύσετε την ημέρα (ή μάλλον τη νύχτα) μόνο για εσάς. Κάποιο ποσό (άλλο ένα 20%-30% ) θα ζητηθεί πριν το γάμο (ένα μήνα πριν συνήθως) και τα υπόλοιπα το βράδυ της δεξίωσης ή λίγο μετά.
Επειδή η κρίση έχει χτυπήσει και τον τομέα του γάμου, έχω παρατηρήσει ότι πολλά κτήματα παρέχουν και δώρα στους μελλόνυμφους. Για παράδειγμα, σε κάποια κτήματα, στην τιμή συμπεριλαμβάνεται και ο στολισμός του χώρου ή η μουσική, ακόμα και δώρα ταξίδια έχω δει. Εάν σας αρέσει πάντως πολύ ένας χώρος, μην διστάσετε να ζητήσετε εσείς κάποιο δωρό ( πχ τον στολισμό) ή να παζαρέψετε την τιμή.    


Photos via www.my-wedding-flower-ideas.com, www.fallweddingideas.info, www.elizabethannedesigns.com

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Exete poly oraio blog.Mpravo.
Hthela na rotiso an epileksei kaneis se ktima na parei thn kleisth aithousa exei diafora sthn timh apo ekso h einai idia timh?

Miss Bride είπε...

Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά λόγια! Από την εμπειρία μας στα κτήματα, δεν μας είχαν δώσει άλλη τιμή για τις κλειστές αίθουσες. Γνώμη μου είναι πάντως να το συζητήσετε με το υπεύθυνο του κτήματος, εάν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει κάποια έκπτωση σε περίπτωση που γίνει ο γάμος στην κλειστή αίθουσα, αφού ο κύριος λόγος επιλογής ενός κτήματος είναι ο εξωτερικός του χώρος.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητηρια για το μπλογκ βρηκα πολλες πληροφοριες.ηθελα να ρωτησω για τισ αδειεσ μουσικησ που γραφετε.πως ξέρουμε αν μας λεει αληθεια απο το κτημα; θέλω να πω ότι βρηκα ένα που μου αρεσει αλλα όταν τον ρωτησα ολο απέφευγε

Miss Bride είπε...

Ευχαριστούμε πολύ! Από την εμπειρία μιλώντας (καθώς το νομικό πλαίσιο είναι δαιδαλώδες), είδαμε ότι ορισμένοι υπεύθυνοι πρόθυμα μας έδειχναν τις άδειες λειτουργίας στις οποίες αναφερόταν και η άδεια μουσικής. Καλύτερα πάντως να αποσαφηνισθεί ότι υπάρχει, ειδικά αν ο χώρος είναι κοντά σε κατοικημένη περιοχή, για να μην δημιουργηθούν προβλήματα και δυσλειτουργίες αργότερα και ειδικά από τη στιγμή που δίνουμε τόσα χρήματα και θέλουμε όλα να κυλήσουν ομαλά.

Ανώνυμος είπε...

συγχαρητηρια για το blog σας.Θα ηθελα να ρωτησω αν γνωριζετε χωρο διπλα στη θαλασσα για τελη καλοκαιριου(18-08) Χαλκιδικη.Μπιτς μπαρ κατα προτιμηση.Γενικοτερα ενας χωρος διπλα στη θαλασσα εστω και κτημα.ευχαριστω για το χρονο σας.

Miss Bride είπε...

Ευχαριστούμε πολύ πολύ!!
Έχουμε πάει αρκετές φορές Χαλκιδική αλλά δυστυχώς όχι σε γάμο! Ωστόσο, από αναζήτηση στο διαδίκτυο βρήκαμε κάποιους ιστότοπους που μπορεί να βοηθήσουν.

Σε αυτή την ιστοσελίδα έχει τα beach bars του 2012 στη Χαλκιδική
http://exit210.gr/bar-clubs/beach-bars-chalkidiki-2011/
(Σε κάποια έχω πάει όπως στο Γλαρόκαβο, Ναυαγό, Aqua Mare/Caprice αλλά για βόλτα οπότε δεν ξέρω λεπτομέρειες για γάμο).
Επίσης χωρισμένα ανά περιοχή:
- http://www.thesout.gr/index.php?option=com_thm&view=cafebars&sbid=31&Itemid=199&lang=el
- http://www.halkidikiinfoguide.com/index.php/halkidiki-beach-bar.html

Ωραίες φωτογραφίες είδαμε και στις παρακάτω ιστοσελίδες (από ξενοδοχεία που έχουν bar χώρο δίπλα στη θάλασσα) και μας άρεσαν πολύ. Δεν ξέρω από τιμές βέβαια τι παίζουν!! Θα ερευνήσω!

- http://www.portovalitsa.gr/el/your-wedding/
- http://www.ekies.gr/
- http://www.sani-resort.com/en_GB/weddings/wedding-venues

Θα επανέλθουμε με ότι άλλο βρούμε!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...